Ο δικηγόρος και καθηγητής Νομικής Δρ. Χρίστος Κληρίδης, τοποθετείται για τα πιστοποιητικά υγείας Κυπρίων πολιτών που πρέπει να προσκομίζονται σαν προϋπόθεση εισόδου στη Κύπρο.
Δείτε τι έγραψε σε ανάρτηση του σε κοινωνικό μέσο δικτύωσης:
“Αναπτύχθηκε ενεργός διάλογος, μεταξύ έγκριτων νομικών, στο κατά πόσον η Κύπρος, με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να θέσει ως προϋπόθεση εξασφάλιση πιστοποιητικού υγείας για την είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία Κυπρίων πολιτών, παραβιάζει το άρθρο 14 του Συντάγματος το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα Κυπρίων πολιτών να εισέρχονται στη Κύπρο.
Βεβαίως τα επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές είναι ισχυρά όμως κατά τη γνώμη μου η εξασφάλιση πιστοποιητικού υγείας σαν προϋπόθεση εισόδου λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στη Κύπρο, δεν συνιστά απαγόρευση εισόδου. Απλώς θέτει μία περαιτέρω προϋπόθεση όπως π.χ. προϋπόθεση είναι και η απόδειξη της ιθαγένειας δια της παρουσίασης σε σημείο εισόδου του απαραίτητου διαβατηρίου, ταυτότητας ή ταξιδιωτικού εγγράφου. Περιορισμοί επίσης τίθενται για τα σημεία εισόδου από τα οποία μπορεί να εισέλθει Κύπριος πολίτης εκ της αλλοδαπής στη Κύπρο.
Απαγόρευση, θα συνιστούσε ενδεχόμενα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ή δια νόμου της Βουλής των Αντιπροσώπων ή ακόμα και απόφαση του Δικαστηρίου, η παντελής παρεμπόδιση Κύπριου πολίτη να εισέλθει στη Κύπρο για οποιονδήποτε λόγο και υπό οιεσδήποτε περιστάσεις.
Δεν ασχολούμαι σαν νομικός με την ορθότητα του μέτρου ή με το κατά πόσον θα μπορούσε να βελτιωθεί σαν μέτρο αλλά αυστηρά με τη νομιμότητα του μέτρου αυτού. Εάν η προϋπόθεση να μπει κάποιος σε «καραντίνα» δεν θεωρείται παράνομη, υπό τας περιστάσεις, δεν είναι παράλογη η προέκταση τούτου από νομικής άποψης η προϋπόθεση εξασφάλισης και του κατάλληλου πιστοποιητικού από Κύπριο πολίτη εκ των προτέρων. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε περιορισμό ατομικού δικαιώματος το οποίο αφορά την είσοδο και ελεύθερη διακίνηση.
Στην Αμερική δεν μπορεί να απαγορευθεί σε Αμερικανό πολίτη η είσοδος στην Αμερική όμως τίποτα δεν εμποδίζει την Αμερικανική Κυβέρνηση από του να αρνηθεί να εκδώσει διαβατήριο ή να εμποδίσει αεροπορικές εταιρείες αμερικανικής προέλευσης από του να μεταφέρουν Αμερικανό πολίτη στην Αμερική ή από του να λάβει αποτρεπτικά μέτρα προς τούτο.
Η εξασφάλιση του πιστοποιητικού αποσκοπεί στο να αποτρέψει κάποιον ο οποίος είναι Κύπριος πολίτης αλλά διαπιστώνεται εκ των προτέρων ότι είναι φορέας του ιού και ή πληγείς από του να έρχεται στη Κύπρο. Μπορεί και σε μια τέτοια περίπτωση να έχει θέματα με τη χώρα από την οποία θέλει να ταξιδέψει ή και με τις αεροπορικές εταιρείες.
Διερωτώμαι κατά πόσον ο περιορισμός στους Κύπριους πολίτες που ανήκουν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα να εισέρχονται μέσω των νομίμων σημείων εισδοχής θα μπορούσε από τους Τουρκοκύπριους να προσβληθεί σαν αντισυνταγματικός επειδή σαν Κύπριοι πολίτες έχουν δικαίωμα να εισέρχονται στην Κύπρο σαν γεωγραφική περιφέρεια.
Στο Διεθνές Δίκαιο φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανόνας που να υποχρεώνει ένα κράτος εις απαίτηση άλλου να δεχθεί τους υπηκόους του και η τάση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φαίνεται να είναι ότι το δικαίωμα του πολίτη μιας χώρας να εισέρχεται στη χώρα του είναι ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο μπορεί να υποβληθεί σε περιορισμούς για σκοπούς μεταξύ άλλων δημόσιας ασφάλειας κλπ.
Είναι γεγονός ότι το άρθρο 14 δεν υποβάλλει το δικαίωμα αυτό σε οποιουσδήποτε περιορισμούς, όρους ή προϋποθέσεις αλλά δεν αποκλείεται να θεωρηθεί ότι η ρύθμιση της άσκησης του δικαιώματος δεν συνιστά απαγόρευση σαν αναπόσπαστο στοιχείο των ατομικών δικαιωμάτων.
Η πρακτική εφαρμογή του μέτρου φαίνεται όμως να «σκοντάφτει» σε πολλά προβλήματα τα οποία θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να επανεξεταστούν υπό τας περιστάσεις σε σχέση με Κύπριους υπηκόους, όμως δεν θεωρώ ότι η υποχρέωση εξασφάλισης πιστοποιητικού υγείας συνιστά απαγόρευση εισόδου”.
Διαβάστε επίσης:
- Γ. Εισαγγελέας για Άρθρο 14: «Κάποιοι ασχολούνται με εξ ανέσεως θεωρίες χωρίς εμπεριστατωμένη μελέτη»
- Η εφαρμογή του άρθρου 14 του Συντάγματος
- Πέραν Πάσης Λογικής Αμφιβολίας Αντισυνταγματικά Τα Μέτρα
- H εγκυρότητα του μέτρου απαγόρευσης Κυπρίων στη Δημοκρατία ενόψει COVID -19
- Παραβιάζει το Σύνταγμα η απαίτηση για προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού στο αεροδρόμιο